Når viseren peger mod fremtiden

Klokken er ikke slået for armbåndsuret, som den nye ur-virksomhed Orlo Watches har genoplivet i en stil, der får historie og fremtid til at slå i samme takt.

Klokken er ikke slået for armbåndsuret, som den nye ur-virksomhed Orlo Watches har genoplivet i en stil, der får historie og fremtid til at slå i samme takt. Designet er blevet til på Tåsinge, men drømmen er, at urene skal vise klokken i hele verden.

På den sydfynske ø Tåsinge – hvor mark, skov og hav mødes – kan det godt føles som om, at tiden går i stå, når havets bølgebrus og trækronernes susen får sjælen ned i gear.

Men træder man ind over dørtærsklen til et stort, gult hus, der ligger midt i den idylliske natur på Nørreskovvej, står tiden ikke stille. For her er uret ikke bare et klokkeslæt. Den er et levebrød og en lidenskab.

På adressen bor Frederik Høltzel, der har arbejdet med design og udvikling af ure i over 25 år. Sammen med sin kompagnon, Kenn Haagaard, etablerede han sidste år virksomheden Orlo Watches, som også er navnet på et nyt urmærke.

– Jeg har i mange år luret på at blive selvstændig. Med Orlo Watches synes jeg, at jeg havde erfaring og inspiration til at gøre det selv: Til at skabe noget, som er dybfølt og relevant, fortæller Frederik Høltzel i spisestuen på adressen, som ikke kun er hans hjem, men også har været selve urværket i arbejdet med at skabe den første kollektion.

Mens Kenn Haagaard har stået i spidsen for marketingsdelen i København, har Frederik Høltzel brugt det meste af sin tid på at tegne og designe Orlo Watches’ første kollektion på Tåsinge. Makkerparret kender hinanden fra en fælles arbejdstid hos Georg Jensen.

Historien gentager sig

På Tåsinge inviterer de to på en siddeplads rundt om Frederik Høltzels rustikke træspisebord. På bordpladen ligger den første kollektion. Den er et resultat af ideer, der har summet i Frederik Høltzels baghoved i mange år – for efter 11 måneder ved skrivebordet at blive til fire forskellige armbåndsure. Ambitionen var at genopfinde uret i en stil, der skulle definere Orlo Watches.

– De ideer jeg havde i tankerne kredsede om mange linjer, der havde det til fælles, at de hentede inspiration i tiden fra vintagestil i 1920’erne og frem til 1970’ernes retrostil, fortæller Frederik Høltzel, som har designet kollektionen med fokus på design, kvalitet og ikke mindst funktionalitet.

– Det er en vigtig balance, for det kan være let at få sin ide ned på papiret, men det skal også kunne virke i den virkelige verden, forklarer den erfarne urdesigner og får sin kompagnon til at nikke.

– Der findes rigtig mange ure, men vi vil have vores eget udtryk, fastslår Kenn Haagaard.

Orlo Watches’ kendetegn fremgår blandt andet i urenes detaljer. For eksempel i uret Ossel, som er inspireret af farfars lommeur. Selve urkassen – som er stellet udenom urskiven – er inspireret af urkasser fra 1920’erne, som var hægtet til remmen af runde og organiske former, der lignede dråber og derfor blev kaldt “teardrops”.

– Dengang var det ikke en urmager, men guld- og sølvsmede, der fremstillede urkasserne, og derfor bar de ofte præg af at være ret kunstnerisk udført, fortæller Frederik Høltzel om sin idetil Ossel, hvis urvisere desuden er inspireret af New Yorks arkitektoniske stolthed Empire State Building.

Det er dog ikke kun ikoniske ure og arkitektoniske perler, som giver Orlo Watches’ urdesigner nye ideer.

– Jeg tager rigtig mange billeder af alle mulige ting, som jeg lader mig inspirere af, men når jeg designer urene, giver jeg det mit eget præg, fortæller han.

I hans kamera kan man finde billeder af alt fra motorcykler fra 50’erne til værktøj og gamle måleinstrumenter.

– Det kan være i alt fra former til farvekombinationer, der fascinerer mig og giver nye ideer, uddyber han.

Som et smykke

Inspirationen til fremtidens armbåndsure trækker på historien, og det er ikke et tilfælde. For på den måde imødegår Orlo Watches den efterspørgsel, som de to kompagnoner oplever, at der er på ure i vintage og -retrostil.

– Historien gentager sig. Der er gennem tiden skabt nogle ikoner, der i dag har en aura af coolness omkring sig, og som mange mennesker forbinder med minder. Det vil vi gerne bringe til live igen, fortæller Frederik Høltzel og Kenn Haagaard uddyber:

– Man kan måske kalde det en modreaktion på tiden. Vintage er unplugged (red. Betydning i musikalsk sammenhæng: musik fremført uden elektronisk forstærkning). Selv om du i dag kan se klokken alle steder – på for eksempel din smartphone – er det sjovt, at have et ur, der viser tiden analogt.

Kenn Haagaard tjekker selv klokken på sit armbåndsur, der er et Orlo Watches med navnet Bowen. Et ur, han er blevet glad for at gå med til hverdag. Til festlige lejligheder foretrækker han Copenhagen, som han synes passer godt til et jakkesæt.

– Armbåndsuret er gået fra at fungere som et ur til også at være et smykke, som folk bruger alt efter anledning og humør. I gamle dage fik man som regel kun ét ur i studentergave, som man brugte resten af livet. Nu kan man godt have flere, mener han.

Et ur til verden

Frederik Høltzel er faldet for Orlo Watches’ sportsur Hitch, fordi det er passende at have på om sommeren. Begge kompagnoner har i løbet af deres karriere beskæftiget sig med ure, og har derfor helt naturligt mange forskellige ure selv.

– Selv om man i dag kan se klokken digitalt, er det anderledes at kigge på en rigtig urskive. Det giver en bedre fornemmelse af tid, mener Frederik Høltzel, der godt kan huske sit første armbåndsur.

– Jeg er ud af en urmagerfamilie, derfor lå der ure alle steder i mit barndomshjem. En dag fandt jeg et armbåndsur i en skuffe, som jeg tog i brug. Jeg kan ikke huske mærket, men uret havde plexiglas, som blev så slidt, at jeg til sidst næsten ikke kunne se klokken. Sådan var det med armbåndsure dengang. I dag er materialet af en hel anden kvalitet. Det er en del af urets udvikling, fortæller han.

En udvikling, som han sammen med Kenn Haagaard nu er med i spidsen for med Orlo Watches. Kompagnonernes vision er, at det bliver et urmærke, som folk over hele verden går med.

– Drømmen er at skabe noget, som mennesker får glæde af hver dag. Vi er relativt nye, og jeg bliver glad hver gang, jeg ser et Orlo-ur på håndleddet af en person på gaden. Det giver lysten til at blive ved med at udvikle vores brand, fortæller Frederik Høltzel.

Link til original artikel:

https://stiften.dk/artikel/n%C3%A5r-viseren-peger-mod-fremtiden-2017-9-16(7)

Indkøbskurv
Scroll to Top
Scroll til toppen